Arónia felhasználása, receptek

A feketete berkenye gyümölcsből finom és nagyon erős gyógyhatású ételeket készíthetünk. Az arónia lé 100% természetes gyümölcslé, nem kell tartósítani.
Ugyan úgy készítjük, mint mustot, simán kipréseljük szőlőpréssel.
Vákum csomagolásban hosszú éekig eltartható, tartósítószer nélkül. Ha valaki nem szereti a fanyar ízét, akkor almalével keverve kifejezetten finom és egészséges üdítő italt lesz a fekete berkenye lé. 

Felhasználás
Pozitív tulajdonságai miatt az arónia termékek listája valóban hosszú, csak néhány feldolgozási fajtát említünk meg. Más gyümölcsöktől eltérően az arónia lehetővé teszi számunkra, hogy meghosszabbítsuk a betakarítást húsz napig. A gyümölcs betakarítása után az arónia rövid ideig tárolható olyan csomagolásban, amelyet egyébként gyümölcstermesztésben használnak (dobozos raklapok, műanyag vagy karton dobozok, tálcák stb). Ha a gyümölcsöt nem azonnal dolgozzák fel, akkor tárolni kell. Ha szokásosan tároljuk 15-25 ° C-on és 80% relatív páratartalom mellett, az érett gyümölcsök két hétig és 2 ° C-on három-négy hónapig tarthatók el. Alacsony hőmérsékleten tárolva biokémiai változások lépnek fel a gyümölcsben, azaz csökken a tanninok mennyisége, nő a cukor mennyisége, és a gyümölcsök ízletesebbé válnak. A telepítési módszertől függően lehetséges a terméshozama 8 - 12 t / ha. Az aronia ültetvény becsült élettartama körülbelül 20 év.
A gyümölcsöket tartósítani szokás, de frissen is értékesíthetők. Az arónia leve sötétvörös színű és erős ízű. Az arónia juice hozama magas 75-80%, amelyet 6% -kal lehet növelni, ha a gyümölcs -5 ° C-on egy ideig fagyasztjuk, mielőtt préselnénk.
Más gyümölcslevekkel is keverhető, javíthatja azok ízét és színét. A tiszta lé mellett készíthetünk kevert gyümölcslevet, koncentrátumot, szirupot és frissítőket is. Az arónia értékét a teák, a karamell, a csokoládé, a cukrozott gyümölcs és a fagylalt előállításában egyre inkább felismerik.
Az 1 kilónyi arónia gyümölcs akár 320 g antocianin színű anyagot eredményezhet. A sajtolás után visszamaradt maradékokból nyert kivonat felhasználható az élelmiszerek színezésére. A gyümölcsök sokféleképpen felhasználhatók saját konyhánkban is. Lehetőleg más gyümölcsökkel keverjük össze az ízesebb fogyaszthatóság miatt.. A gyümölcsben található magas pektintartalom (kb. 0,75%) miatt az aronia kiválóan alkalmas lekvárra és jam készítésére. Aróniából készítünk zseléket és csokoládéket, gyümölcsleveket, likőröket, joghurtot, desszertborokat, pálinkát. 

RECEPTEK

Dzsem
Egy lábasban 25 dkg almát puhára főzünk 1 dl vízzel, hozzájön 25 dkg  berkenye lé és 50 dkg cukrot.
 Kevergetve főzzük 5-10 percen át, és még 
forrón üvegbe töltjük, fejtetőre állítva hűtjük le.

Szörp szamócával és szederrel

80 % arónia lé, 10 % szamóca lé, 10 % szeder lé 
A gyümölcsök levét felmelegítjük, annyi cukrot adunk hozzá, amennyi a lé súlya, aztán hagyjuk kihűlni.
Jégkrémtartóban fagyasztva vízhez, teához adhatjuk.

Zselé

50 dkg fekete berkenye , 1 narancs reszelt héja, 3 dl víz, 50 dkg cukor 

Közepes lángon főzzük a gyümölcsöt a vízzel és a narancshéjjal 10 -15 percen át,  majd kis lángon kevergetve főzzük, míg a gyümölcsök héja fel nem reped. Ezután leszűrjük, a levét visszaöntjük a lábasba, hozzáadjuk a cukrot, oldódásáig melegítjük, majd 1-2 percig főzzük. Még forrón üvegbe töltjük, fejtetőre állítva hűtjük le. 

Jégkrém

50 dkg alma + berkenye + szamóca + szeder , /A berkenyéből tegyünk félre a díszítéshez!/, 1 narancs leve, 15 dkg cukor, 
1,5 dl víz, 1 tojás fehérje 

Az előző módon kinyerjük a gyümölcsök levét, feloldjuk benne a cukrot, főzzük,  majd lehűtjük. A felvert tojásfehérjéhez adjuk, fagyasztóba rakjuk, és ½ óránként megkeverjük. Körülbelül 2- 2 ½ óra alatt jégkrémmé fagy.

Kompót

1 kg arónia, 40 dkg cukor, 1liter víz

A feketete berkenyét megmossuk, majd a vizet felforraljuk cukorral, ha forr beletesszük az aróniát és 5-10 percig főzzük.
Tiszta befőttes üvegekbe szedjük a levével együtt. Jól lezárjuk és száraz dunsztba tesszük.

Az év sláger növényei

Csodasövény®

► Szuper gyors növekedés
► Nyírott vagy természetes sövényként is
► 2 éves növény 1 éves áron
► Ajándék INDÍTÓTÁPPAL

Rimini Fagyalsövény

 ►Egész évben zöld növényfal
► Gyönyörűen formálható
► Ajándék INDÍTÓTÁPPAL►

Fekete berkeny (Arónia)

►10 TOP legegészségesebb gyümölcs
► Színesedő lombozat

Mogyorósövény

►Gyönyörű, üdezöld dús sövény
► Finom és bőtermő


Ettől fog szebben, gyorsabban fejlődni sövénye

SöviTex Fólia

A növény gyors növekedését a talaj nedvesen tartásával tudja növelni. Ezért javasoljuk a SöviTex szövet használatát. 

Damisol Tápoldat Csodasövényhez

Talaj- és levéltrágyaként is kimagasló növénytáplálási tulajdonságokkal rendelkeznek. Ez egy extra tápanyag koncentrátum a sövény számára.

SöviAqua Csepegtető rendszer

A talaj optimális nedvességtartalmát biztosítja.

Címek

Személyes növény átvétel: Csodasövény Telep
8394. Alsópáhok,
Keszthelyi út 17.
GPS koordináták:
46.76177 , 17.18200 

Levelezési cím:
Csodasövény Kft
8360. Keszthely,
Kinizsi P. u. 66. 

Elérések

Ügyfélszolgálat:
+3670-324-57-22
+3683-340-536
Hétfő-Péntek 8-16

info@csodasoveny.hu

Fogyasztói kifogás esetén:
kifogas@csodasoveny.hu

Fontos linkek

JOGI NYILATKOZAT
ADATKEZELÉSI NYILATKOZATAT
ÁSZF
PANASZKEZELÉS, SZAVATOSSÁG
TÁRHELY SZOLGÁLTATÁS
Adószám: 11358060-2-20 
Cégjegyzék szám: 20-09-063009

A weboldalon cookikat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. . Részletek..