Arónia termesztése, mint jövedelem 

A fekete berkenye gyümölcs ára nagyon magas a piacon. Az arónialé eladási ára akár 3-6000 Ft/liter is lehet. Rendkívül bő termő, már a második évben van rajta gyümölcs.

Miért termesszünk fekete berkenyét?

  • Jól eladható termék, mert a gyümölcs ivólevek, szörpök, lekvárok, a gyümölccsel dúsított termékek (pl. joghurtok) piacán egyre nagyobb az érdeklődés az ilyen jellegű termékek iránt. Sok étrendkiegészítő alapanyaga. Magas gyógyhatású anyag. Nagyon kedvező tényező az, hogy a biotermesztésre alkalmas, hiszen nem igényel semmilyen növényvédelmet.
  • Jobbak a beltartalmi értékei, mint az ebbe a piaci szegmensbe tartozó gyümölcsöké.  Cukortartalma a legjobb, antocianin tartalma kiemelkedően jó, tehát ipari felhasználása gazdaságosabb bármelyik versenytársáénál. C-vitamin tartalma szerint a második helyre sorolható a fekete ribizli után, amelyet azonban sajátos íze miatt sokan nem kedvelnek.  A hasonló zamatú áfonyával ellentétben, nincsenek különleges talaj igényei, a fekete berkenye oltványok szinte bárhol telepíthetők.
  • Termőképessége kiemelkedő, nem marad el egyetlen versenytársától sem. A fekete berkenye 5-14 t/ha, a bodza 4-11 t/ha, a fekete ribiszke 4-15 t/ha, az áfonya 5-6 t/ha termést ad hazánkban.
  • Gépesíthető a betakarítása, ha kis fácskává neveljük. Erre egy kisebb ágrázó gép megfelelő, de ha nincs pénz a gépvásárlásra, akkor a dr. Mónus Bertalan által a meggy betakarításában bevezetett kézi rázásos módszer teszi termelékennyé a szedést. Ennek az a lényege, hogy a kis termetű, etefonnal kezelt fákról kézi erővel lerázható a termés, a kiterített fóliára. A tisztítást egy nedves, ferde lemezen legurítva a gyümölcsöt, lehet elvégezni.
  • Növényvédelme nagyon egyszerű, hazánkban jelenleg nincs olyan kártevője, kórokozója, amely ellen védekezni kellene.
    Gyomirtása könnyebb lehet, mint a ribizlié, ha törzses fácskává neveljük.
  • Biztonságosan terem, mert jó fagytűrő, középkései virágzású, és öntermékenyülése mostoha körülmények között is kielégítő.

Berkenye bajok -(valós tapasztalatok nagyüzemi termesztésnél)

Ha termesztésbe vesszük, sok azonos növény lesz egy területen viszonylag szorosan elhelyezve, akkor biztosan megszaporodnak a bajok, mint ahogyan a bodza esetében ez tapasztalható volt.
Persze ez nem azt jelenti, hogy annyi ápolást fog kívánni, mint például egy körteültetvény, csak azt, hogy többet, mint ha egy – két bokor van a kertünkben.
Eddig a következőket tapasztaltam pirinyó kis ültetvényemben:

A nitrogén műtrágya kiszórásakor a már kihajtott levelekre került szemcsék perzselést okoztak. A bundásbogarak nagyon ízletesnek találták a virágait, sokkal inkább, mint az almáét, gyakorlatilag teljesen elpusztították a várható termést.
A méhek miatt nem akartam permetezni, a sárgatálas védekezési módszer pedig nem vált be, valamit nyilván rosszul csináltam.
A levéltetvek megtámadták a zsenge hajtásvégeket, szerencsére nem okoztak komoly kárt, a gyors növekedés befejeződése után lassacskán elmaradtak a tetvek, csak egyszer kellett permetezni.
A lombosfa fehérmoly szerencsére nem szereti, csak elvétve találni aknázott levelet, védekezésre egyelőre nem volt szükség.
A sátoros levélmoly viszont 2004 nyarán viszonylag nagyobb számban fertőzte a fiatal leveleket. A károsítás mértéke azonban nem volt akkora, hogy emiatt permetezni kellett volna. Megtelepedik rajta a kagylós pajzstetű is, amely nagyon sok lomblevelű fán megél.
Elsősorban a 2-3 éves részeket kedveli. Eddig még nem tapasztaltam észrevehető legyengülést a növényvédelem nélkül nevelt bokraimon.

                                                                                                                                                                                                      dr Gentischer Gábor
                                                                                                                                                                                                       kertészmérnök

Egy arónia  ültetvény becsült élettartama körülbelül 20 év.
A gyümölcs feldolgozva és frissen is értékesíthető. A legtöbb gyümölcsől gyümölcslevet préselnek. A juice sötétvörös színű és erős ízű.
Vákumcsomagolásban tartosítószer nélkül nagyon hosszú ideig eltartható. A berkenyelé akár 75-80%-ban kinyerhető a gyümölcsökből,
6-10% -kal is növelhetjük ezt a mennyiséget,  ha a gyümölcsöt -5 ° C-on egy ideig lefagyasztjuk, mielőtt kipréselnénk.
A gyümölcsök sokféleképpen felhasználhatók saját konyhánkban is, lehetőleg más gyümölcsökkel keverve. A gyümölcsben található magas pektintartalom (kb. 0,75%) miatt az arónia kiválóan alkalmas lekvárnak és dzsemnek. Aróniából készítünk zseléket és csokoládéket, gyümölcsleveket, likőröket, joghurtot, desszertborokat, pálinkát. 

Az év sláger növényei

Csodasövény®

► Szuper gyors növekedés
► Nyírott vagy természetes sövényként is
► 2 éves növény 1 éves áron
► Ajándék INDÍTÓTÁPPAL

Rimini Fagyalsövény

 ►Egész évben zöld növényfal
► Gyönyörűen formálható
► Ajándék INDÍTÓTÁPPAL►

Fekete berkeny (Arónia)

►10 TOP legegészségesebb gyümölcs
► Színesedő lombozat

Mogyorósövény

►Gyönyörű, üdezöld dús sövény
► Finom és bőtermő


Ettől fog szebben, gyorsabban fejlődni sövénye

SöviTex Fólia

A növény gyors növekedését a talaj nedvesen tartásával tudja növelni. Ezért javasoljuk a SöviTex szövet használatát. 

Damisol Tápoldat Csodasövényhez

Talaj- és levéltrágyaként is kimagasló növénytáplálási tulajdonságokkal rendelkeznek. Ez egy extra tápanyag koncentrátum a sövény számára.

SöviAqua Csepegtető rendszer

A talaj optimális nedvességtartalmát biztosítja.

Címek

Személyes növény átvétel: Csodasövény Telep
8394. Alsópáhok,
Keszthelyi út 17.
GPS koordináták:
46.76177 , 17.18200 

Levelezési cím:
Csodasövény Kft
8360. Keszthely,
Kinizsi P. u. 66. 

Elérések

Ügyfélszolgálat:
+3670-324-57-22
+3683-340-536
Hétfő-Péntek 8-16

info@csodasoveny.hu

Fogyasztói kifogás esetén:
kifogas@csodasoveny.hu

Fontos linkek

JOGI NYILATKOZAT
ADATKEZELÉSI NYILATKOZATAT
ÁSZF
PANASZKEZELÉS, SZAVATOSSÁG
TÁRHELY SZOLGÁLTATÁS
Adószám: 11358060-2-20 
Cégjegyzék szám: 20-09-063009

A weboldalon cookikat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. . Részletek..