Az arónia vagy fekete berkenye bokor

Az arónia vagy más néven fekete berkenye cserje a világ 10 legegészségesebb szupergyümölcsének egyike, az egyik legértékesebb gyógynövényünk. 
Antioxidáns tartalma háromszor nagyobb, mint a fekete áfonyának, amit a világ egyik legértékesebb növényeként tartunk számon.
Az áfonya és a fekete berkenye gyümölcs  összehasonlításáról itt olvashatunk!
Kitűnő sövénynövény és abszolút vegyszermentesen termeszthető.
Nagyon bőtermő növény. Lombja csodálatos színekben pompázik ősszel a lombhullás előtt.

Az arónia a rózsafélék (Rosacea) családjába tartozik. Aronia melanocarpa (fekete gyümölcsű aronia)  egy lombhullató cserje, 2-3 méter magas és 2,5 méter széles.
Az arónia bokor egyik fő érdeme a gyönyörű fehér virágok, amelyek tavasszal elborítják. Nálunk, a  kontinentális éghajlaton április végén virágzik. Levelei sötétzöld színűek és ősszel dekoratív, élénkpiros színűek.

Az első virágok csak a levél fejlődése után, április végén mutatkoznak meg. Hatalmas virágbugákat képeznek. A késői virágzás miatt nincs tavaszi fagyveszély! A fekete berkenye cserje virágait egy részét rovarok porozzák be (többnyire méhek), de a szél is besegít.
Önmegtermékenyítő növény.
A virágokból származó kerek, lilás-piros almaszerű gyümölcsök nagy számban fejlődnek ki a növényen. Egy gyümölcs átmérője 6–13,5 mm, súlya 1,0–1,5 g.  A gyümölcs kezdetben fehéres réteggel borított, augusztus végén érik meg. A gyümölcs húsának intenzív vörös színe, édes-savanyú  aromája emlékeztet a fekete áfonyára. 

Az arónia nem igényes a talajra, szinte bármilyen körülményekkel beéri. Ha még egy kis gondoskodást is kap, akkor hihetetlen bőséges termés mennyiséggel hálája meg. Optimális csapadék mennyiség számára 500-600 mm évente. A fekete berkenye bokor tolerálja a magasabb talajvíz szintet is, ahol már más növény, például alma, meggy már rég elpusztulna.
Leginkább napos, félárnyékos helyen, jó vízelvezető talajban érzi jól magát. Nem fagyérzékeny. Elviseli a -20 foknál hidegebb hőmérsékletet is. Ez a cserje elvisel bármilyen körülményt: mocsaras területet, száraz homokos talajt, aszályt, sót és környezetszennyezést. Termesztése rendkívül egyszerű.
Az arónia cserje akár úgy is alakítható, mint egy gyümölcsfa, de dísznövényként sem utolsó, mivel az őszi bokor mesés vörös színben pompázik. Kedveli a napfényes vagy félig napos helyeket. Jól növekszik szinte minden talaj típusban. A bő terméshez fontos a víz jelenléte.Talajbaktériumos kezeléssel szinte minden talaj megfelelővé tehető.
Késő ősszel vagy kora tavasszal érdemes telepíteni. Fontos hogy "beiszapolással" tegyük az ültető gödörbe a csemetét. Tavaszi telepítésnél azonnal megindul a növekedés.
Rendszeres permetezést nem igényel. A FEKETE BERKENYE ellenáll a kártevőknek és betegségeknek. Ideális organikus ill. bio-organikus termeléshez. Ezekben az esetekben fehér lóherét kell ültetni a sorok közé. Ez megakadályozza a gyomok növekedését.
Áprilisban és májusban buja fehér virágözönnel pompázik.
Az érés augusztusban kezdődik és tart körülbelül egy hónapig. Ajánlatos, a gyümölcsöt a fán tartani, amíg csak lehet, mivel ez javítja az ízét. Az érett gyümölcs nem rothad, nem kukacosodik. Ha a nyár mérsékelten meleg, akkor a termés rajt maradhat késő őszig sőt még télen is. Nem ritka, hogy a tavaszi metszésnél, még találunk néhány megbúvó gyümölcsszemet. Az érési folyamatban először piros, majd fekete lesz. Nagyon aromás, enyhén kesernyés-savanykás ízű.
Növényvédelme nagyon egyszerű, hazánkban jelenleg nincs olyan kártevője, kórokozója, amely ellen védekezni kellene.
Gyomirtása könnyebb lehet, ha törzses fácskává neveljük.  Biztonságosan terem, mert jó fagytűrő, középkései virágzású, és
öntermékenyülése mostoha körülmények között is kielégítő.

Az év sláger növényei

Csodasövény®

► Szuper gyors növekedés
► Nyírott vagy természetes sövényként is
► 2 éves növény 1 éves áron
► Ajándék INDÍTÓTÁPPAL

Rimini Fagyalsövény

 ►Egész évben zöld növényfal
► Gyönyörűen formálható
► Ajándék INDÍTÓTÁPPAL►

Fekete berkeny (Arónia)

►10 TOP legegészségesebb gyümölcs
► Színesedő lombozat

Mogyorósövény

►Gyönyörű, üdezöld dús sövény
► Finom és bőtermő


Ettől fog szebben, gyorsabban fejlődni sövénye

SöviTex Fólia

A növény gyors növekedését a talaj nedvesen tartásával tudja növelni. Ezért javasoljuk a SöviTex szövet használatát. 

Damisol Tápoldat Csodasövényhez

Talaj- és levéltrágyaként is kimagasló növénytáplálási tulajdonságokkal rendelkeznek. Ez egy extra tápanyag koncentrátum a sövény számára.

SöviAqua Csepegtető rendszer

A talaj optimális nedvességtartalmát biztosítja.

Címek

Személyes növény átvétel: Csodasövény Telep
8394. Alsópáhok,
Keszthelyi út 17.
GPS koordináták:
46.76177 , 17.18200 

Levelezési cím:
Csodasövény Kft
8360. Keszthely,
Kinizsi P. u. 66. 

Elérések

Ügyfélszolgálat:
+3670-324-57-22
+3683-340-536
Hétfő-Péntek 8-16

info@csodasoveny.hu

Fogyasztói kifogás esetén:
kifogas@csodasoveny.hu

Fontos linkek

JOGI NYILATKOZAT
ADATKEZELÉSI NYILATKOZATAT
ÁSZF
PANASZKEZELÉS, SZAVATOSSÁG
TÁRHELY SZOLGÁLTATÁS
Adószám: 11358060-2-20 
Cégjegyzék szám: 20-09-063009

A weboldalon cookikat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. . Részletek..